Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2018 23:18 - Размишления от общуването на Путин с народа на 7.06.2018 г.
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3166 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         1.Първото, и според мен най-важното, е че Путин призна, че е вярващ – вярва в Бога. От тук, по определение, следва, че при решаване на всеки проблем той трябва да се осланя само на Бога, а не толкова на хората. И още едно важно следствие : съветските хора са извоювали победата във Втората световна Война с помоща на Бога, непрекъснато са се молили !

          Владимир Путин е най-религиозният ръководител на руската държава за цялото време след 1917 г. В своя служебен апартамент в Кремъл той е заповядал да бъде направен домашен параклис, в който да се моли без да предизвиква масов интерес. Бих искал и се надявам молитвите на Путин да намират положителен отклик у “дядо Господ” и занапред. (http://www.imperiyanews.ru/det...).

          2. Използваното комуникационно общуване с народа се използва с цел мобилизиране на руските хора за изпълнение на вече взети решения. За участие на народа в процеса на вземане на решение не става дума. Но точно това е същността на демокрацията.

          Става ясно, че в Русия няма демокрация, а има авторитарност. Но и това е някакъв напредък към демокрацията - това не е малко.

          3.Няколко думи за президетските поръчения. Думата „поръчение” идва от съществителното „поръчка” и от глагола „поръчвам”. То се използва в ресторантите и за покупките в интернет. Тъй като експлицитно поръчката включва и нейното неизпълнение, тя няма място в лексикона на Президент имащ абсолютната власт. Съвсем друго яче звучи „Президентът заповяда!” (може и „Президента разпорди”). Неизпълнението на заповед веднага прави лицето подсъдим и то – от военен съд (съгласно военните устави и законите). Знае се един от армейските принципи – заповед се изпълнява, а не се обсъжда !

          4.Общо взето се прокрадва желанието на властта към сплотяване на руския народ в предверието на бъдеща война. За това стана дума на съвещанието при президента при разбора на резултатите от учението «Запад – 2018». Според Владимир Путин : « Способността на икономиката бързо да увеличи продукцията за отбранат в нужното време, е едно от най-важните условия за осигуряване на военната безопасност на държавата. За подобно нещо трябва да бъдат готови стратегически и големи предприятия независимо от тяхната форма на собственост». Лидерът на  «Партия на  Великото Отечество», писателят Николай Стариков  заяви : «Нашият президент каза очевидни неща, които трябва да бъдат усвоени от всеки руски гражданин. Първо, живеем в опасен свят и воененен конфликт, независимо дали го искаме или не, винаги може да избухне. Второ, нашата икономика е капиталистическа, т.е. има и държавни, и частни предприятия. И трето, при военен конфликт и двата вида предприятия трябва да работят за нашата Победа. Ето защо още от сега трябва да се подготвяме».. („mainews.ru” – 6.06.2018 г.).

          5. Съсредоточвайки вниманието на публиката върху необходимостта от някакъв титаничен технологичен пробив, който ще изравни Русия по жизнен стандарт със Западните страни, Путин тактично отминаваше  главния въпрос : какво ще представлява Русия след като се изпълнят като резултати всички надежди и предвиждания на президента ? Изглежда, че става дума за Велика капиталистическа страна, съуправител на света и живееща по законите на наднационалната асоциация на глобалните корпорации.

          6. Такъв подход оправдава липсата на внимание към  въпросите на човешкото поведение. Това пренебрегване доведе Русия пред консолидирания Запад и я лиши от идейни съюзници.  Путин говори само за оцеляването на Русия под крилото на въоръжените си сили, а не за равноправно съжителство в корпоративния свят. Нито той, нито управляващата прослойка не желаят да признаят, че Запада изобщо не вижда Русия в този бъдещ свят. И това се дължи и на историческите осцилации, и на конституционната идеологическа самоизолация на Руската Федерация. Чудесна илюстрация на вредата от историко-идеологическата изолация, са два интересни и доказани факта.

          Норвежките социолози са направили странен извод „тяхните съотечественници възприемат рускините облечени в рокли и поли като ... проститутки. Норвежката изследователка Татяна Вара написа докторска дисертация, в която твърди, че рускините в Норвегия, са принудени внимателно да подбират дрехите си, за да не привличат излишно вниманието на околните местни жители. Норвегия е дружелюбна към сомалийските мигранти и към сирийските бежанци, но не и към руснаците. За тях всеки руснак е бандит, а всяка рускиня – проститутка. Такива стериотипи се култивират от „жълтата” норвежка преса, която непрекъснато разпространява всевъзможни „ужаси” за Русия и за руския народ. („Норвежцы считают всех русских женщин проститутками” –„topcor.ru” – 4.06.2018 г.).

          И още един „бисер”

          Рускиня е в командировка в Лондон и решава да се отбие в бар. Влиза тя и се отправя към стойката на бара. А зад нея - негър. Едър, черен с бели зъби - от Зимбабве.  Решил негърът да пофлиртува с русата красавица и се усмихва : „От къде е тази прекрасна дама ? Предполагам от Париж”. „От Русия”, отговаря дамата, очаквайки някакви преференции от черния „дон жуан”, че е от велика страна. Внезапно негърът се променя, става рязък, нахален и се озъбва зад стойката: „Тук вие не сте добре дошли !” И кой го казва ? – замбиец обхванат от най-свят британски патриотизъм, демонстриращ успешно  интегриран член на необританското общество на своя бивш поробител, на който му се мяркат отровни газове, лицето на Юлия Скрипал и руските ядрени ракети, които летят право към него. Ето ти Теория на поведението ! („cont.ws” – 9.06.2018 г.).

          Още Салтиков – Щедрин предсказваше : „Все още е добре, че в Европа за една наша рубла дават двадесет тяхни пари стотинки. Лошо ще стане, когато за една рубла започнат да бият по мутрата” (Андрей Паршинцев –„zavtra.ru”-17.02.2017 г.).

        И в същото време, в Русия тържествува българофобията и руснаците ги приучват да възприемат българите като „жидо братушки” и като „предатели братушки” (??!). Това е път за никъде !

          В един апокриф четем следното : „На света има три царства, както светата троица на небесата...Първото царство е гръцкото, второто Алеманското, третото е Българското. В гръцкото царство е отец, в Алеманското – син, в Българското – светия дух. Гърците царството си богу ще предадат, българите ще останат по вяра  християни, а алеманите всички народи ще погубят” (Борис Чолпанов – Векове от слава. „ВИ”. София, 1976 г. Стр. 96).

        7. Очевидно е, че ще продължат и ще се засилват усилията на президента и на неговите подръжници към сплотяване на народа на базата на явни фикции: религия (най-правилната от всички други), милитаристичен патриотизъм (военни победи и завоевания), ценностите на патриархалнното общество, поръсени, за по-лесна комсумация, с ценностите на загниващия Запад. Този стар номер, наричан „конвергенция между социализма и капитализма” има отдавннашна история и е принципно невъзможен поради острата и непреодолима същностна противоположност между двата мирогледа : от едната страна е базата на частната собственост и на наемния труд имащ като цел печалбата за владетелите на средствата за производство, от другата страна –асоциацията на свободни производители имаща за цел разрешаване на „загадката на историята” и „загадката на Всемира”, т.е. непрекъснатия прогрес и възход от моето към общото, от простото към сложното, от лошото към доброто, от животинското към човешкото, от незнанието към знанието, от пещерите към звездите. Комунизмът има цел и ти знаеш за какво се събуждаш всеки ден от сън – в името на общото благо на човечеството и на теб лично. Капитализмът има за цел общото благо само за експлоататорите, само за лично ползване на едно микроскопично дегенерирано малцинство. Това е краят на човечеството като вид, края на вселенския експеримент за ролята на човешкия разум. Това е пълното лишаване от смъсъл на човешкия живот, това е пълна обезценка на жертвите и труда на нашите предци, на нас, на нашите лишения и страдания, на бъдещите лишения и страдания на нашите деца, на децата на нашите деца, на децата на децата на нашите деца и така нататък и така нататък...в глупавата повтаряемост на мига наричан живот.

          Призрачната конвергенция не е само илюзия. Тя е погребалния сън в който нарочно и съзнателно потапят едно обществно загубило ориентирите в изкуствено създадения хаос на човешката еволюция.

          Това е много опасен път за Русия и за руснаците и нека се надяваме, че няма да се тръгне по него. Спасението за Русия е спасение и за България, защото Русия е инкарнация (прераждане) на България.

          И не трябва да се повтарят минали грешки – на това ни учи историята. Не трябва да прощаваш на тези, които избиваха твоите предци, горяха твоите градове и села, насилваха жените и издевателстваха над възрастните хора. В противен случай историята може да се повтори и те отново да убиват нашите внуци. Към хора и народи трябва да отнасяме така, както те заслужават !

          Когато на Николай І доложили, че в Париж готвят постановка на пиеса, в която се оскърбява с лоши думи Екатерина Велика, императорът се обърнал по дипломатическа линия към французите с молба пиесата да не се поставя.

          Французите отвърнали, че Франция е „свободна” страна и нищо не може да се направи.

         Тогава Николай обещал че ще изпрати в Париж за примиерата 300 000 руски зрители в сиви шинели.

         Още на другия ден пиесата била снета от постановка. („politikus.ru” – 24.02.2017 г.).

       8. От обществеността беше забелязана още една обеспокоителна тенденция – съзнателното промотиране на дегенерати вместо на герои.

          На този фон се появяват някакви блогер, който задават идиотси въпроси на които президентът отговаря. Сякаш оргатизаторите на шоуто пробутват на народа такива дегенерати като лидери на общественото мнение и от името на интернет-аудиторията. Наистина ли няма по-достойни. Или това е силиконово- ботексната девица, която разказва за оралния секс и за кихането като малък оргазъм, и задава на президента идиотски въпрос.

          Интелектуалното равнище на населението е катастрофално, но коя е първопричината ? Дали народът сам е поискал тази дегенерация, или са го принудили, като от сутрин до вечер са го „хранили” с тази помия ?

          Руското мнозинство се чуди на присъствието на Поклонская и Яровая в Държавната Дума, но да не дойде време, когато вместо тях в Думата ще седят бузести и силиконови блогерки, които ще приемат закони в интервала между размислите за презервативите.  

          Поколението възпитано с Гагарин, е устремено в Космоса ; поколението възпитано от дегенерати, иска хайп (агресивна реклама) и вейп (нещо, което хем го има, хем го няма) и нищо друго. „Пряката линия” с блогери, размазващи глупост и силикон по екраните, го потвърждава. Ако Президентът наистина иска пробив и устремно втурване в бъдещето, за което непрекъснато говори, народът трябва да се възпитава от примера на истински герои, а не от съмнителни персони, които при други обстоятелства не би пуснал дори в свинарниците си. ( Платон Беседин - „mk.ru”, 12.06.2018 г.)

         9. Като обобщение, телевизионното общуване на президента Путин с народа се възприема като пиар - акция за затвърждаване на усещането на народа, че президентът е единствената гаранция и за неговото оцеляване, и за неговия бъдещ просперитет, че е незаменим и Велик (виж статията „Президент сохранил статус-кво: он единственный гарант стабильности – Анастасия Башкатова – „ng.ru” – 8.06.2018 г.). Всъщност, Путин нивилира хоризонталната власт - остана само той като Върховен ръководител и разпоредител. (Матвей Ганополски – „echo.msk.ru” – 12.06.2018 г.). Устройването на истински или мними празници („Ден на Русия”, “Ден на руското единство”, „Световно първенство по футбол”) и чествания („Звездите се събраха”, „Ти си най-добрия” )  и пиар-акции, напомнят много на римския принцип : „Хляб и зрелища”, само че без хляба – римските императори в периодите на празници храниха безплатно римския народ

            В момента подобни зрелища може да са нужни, но руското бъдеще, както беше неясно и в мъгла, така и си остана. А, нас, българите, ни интерисува точно това.

          9.И, ако намираме нещо полезно от тази пиар-акция,то е ориентацията в психиката на руския президент, в неговия подход към съществуващата реалност и ръководните държавни принципи към които се придържа.

Путин с никого не е солидарен – той е извън системата, извън социалните слоеве, извън класите и прослойките. Като всеки върховен управник, той е самичеъ по силата на своята властова позиция. И, единственото, което го безпокои , е увеличаване на конфликтността поради грешни политически решения. Защото това води към загубването на контрола върху държавното управление. Путин възприема политиката като конфликтолог: държава се разпада не поради икономически трудности  или държавна измяна. Подобни ситуации са възниквали във всички държави през цялата човешка история. Държавите се разпадат, когато степента на конфликтност премине определена черта, след която върховната власт губи способността да управлява. Тогава започват и революциите, тези страшни и изключително ефикасни победители на ентропията. Мъдростта на политика е да не попадне под изкушенията на стройни и примамливи теории, които му се предлагат, но зад които наднича опасността да се разпадне съгласуваността на управлението. Зад много от претенциите на общественото мнение (в това число и на олигархата) ясно прозират неочевидността на последиците, непресметнатите рискове и липсата на блокажи за негативните последици. Путин никога няма да се реши да извърши още един експеримент с Русия с неочевидни за него последици.

Преди всичко, той е скептичен и критичен към всичко около него. Негативната оценка е психологичен доминант за Путин. Това е наследство от неговата професия, да не се увлича от илюзиите на оптимизма и алтруизма, винаги всичко да пресмята и претегля..  Не трябва да се вярва на никого – всички са потенциални предатели. За Путин нищо в живота не е така просто, както си мислят повечето обикновени хора.И затова минималния  риск — е най-добрата стратегия.

       Различните „леви” и пишманпатриотите непрекъснато подтикват Путин към кадрова революция, за каквато в Русия няма подходящи условия. Това сблъсква президента с ключови групи в Русия и зад граница, с които Путина води сложни преговори и се опитва да не допусне тяхната консолидация за разрушаването на руската държава. Сблъсъкът може да завърши с конфликт, в който Путин ще разполога с по-малко ресурси за победа.

     От гледна точка на Теорията на конфликтите най-интересен е оперативният риск, тъй като съществено зависи от научните концепции и доктрини.

Доктриналната несъстоятелност играе решаваща роля при конфликти и кризи, особено когато те са ограничени и с малка интензивност. От невъзможността да се разберат и оценят важни факти, те се игнорират. ТОВА води до лош избор на критерия за ефективност, което при условията на ограничена информация, влиянието на негативни фактори и ситуационен натиск, може лесно да деформира функцията на целта. Настъпва доктринална ограниченост с всички произтичащи от това последици.

      За това Путин се прислушва към много хора, но постъпва както мисли, че е правилно. Своята отговорност той не може  да прехвърли на никого. Сам сред вълците, обаче, не е най - полезното за върховния ръководител. Николо  Макиавели предупреждаваше още през 1513 г. : „Няма по-трудно по замисъл, по- съмнително по изпълнение и по-опасно с последиците си, от въвеждането на нов ред, нови навици и нов начин на живот”. Затова руснаците наричат празника „Денят на Русия” (на този ден Русия обяви своята „независимост”) – Праздник на победените !  И даже още по-лошо : „Ден на националния задник” ! („cont.ws” – 12.06.2028 г.).

          Тази бърза екскурзия в конфликтологията съдържа невралгична точка – при неопределеност и  възможности от конфликти, решения не се взимат с телевизионна пиар-акция. Тя просто е служебна неизбежност  за настройка на позитивна и оптимистична вълна (според статията „Почему Владимир Путин не слушает советы Сергея Глазьева– Александр Халдей – „perevodika.ru” – 11.06.2018 г.). Сега Путин залага на надеждата, че  националната идея, за която толкова много се говори, не е когниция (знание, познание), а чувство. И това, което обединява  хората като национална идея е чувството, емоциите. Това чувство не може да бъде друго в днешния свят освен омраза към този свят, превъзходство, самоувереност и т.н. Но това е превратно разбиране на Теорията на поведението и е съмнително такъв подход да се окаже резултативен – безрискови решения в политиката няма! Путин обаче смята, че народната подкрепа и симпатии могат всеки момент да се окажат важни и необходими.

          10.Путин е твърдо убеден, че Русия върви по верния исторически път. Тогава, „колкото по настойчиво днешния руски елит тръби, че великите постижения на Сталин били постигнати с цената на жертването на тогавашния съветски елит, толкова повече руския народ се убеждава, че без пренасенето в жертва на днешния руски елит нови руски постижения няма да има (Анатолий Васерман - km.ru”, 8.06.2018 г.).           Най-опасния и рисков пропуск на Путин е, че даде възможност и допусна колективния Запад да се сплоти и връждебно да се насочи срещу Русия. Този пропуск трудно ще бъде компенсиран, особенно когато Русия е загубила своята цивилизационна  привлекателност (Игор Шишкин –„zavtra.ru” – 14.06.2018 г.).

   

 

 




Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Тестове за комунистически професори:
18.06.2018 23:25
Русофил ли си?

1. Руска кола ли имаш/караш?
2. Говориш и пишеш ли на руски свободно, без грешки?
3. Децата ти учат ли в Русия?
4. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руска банка?
5. Ползваш ли руски смартфон?
6. Ползваш ли руски компютър?
7. Почиваш ли ежегодно през лятото на Балтийско море, а през зимата в Камчатка?
8. Ти и семейството предпочитате ли руско облекло, аксесоари, обувки, парфюми, стоки?
9. При сериозно заболяване в Русия ли ще заминеш на лечение?
10. Можеш ли да изброиш по петима художници, архитекти, композитори, писатели с техните произведения от дореволюционна Русия ( без справка в Google, защото не е руски)?
11. Можеш ли да изброиш пет постижения и изобретения на руската наука и нови технологии със световно значение и ежедневно приложение от последните 20 години?
12. Можеш ли да изброиш 5 световноизвестни руски търговски марки, ползвани в целия свят?
13. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук?
14. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише "Сделано в России" / Мade in Russia?
15. За последните 10 години повече пъти ли посети Русия отколкото държави от ЕС?
Отговори:
Ако гордо твърдиш, че си русофил, но нямаш повече от един отговор "ДА", то ти не си русофил, а просто олигофрен.

И още нещо, пак за военните професори.
Един военен професор отишъл да инспектира войнишко спално помещение. На сутринта събрал войниците и произнесъл следното слово:
Проверих Ви и констатирах седните три факта:
1. Някой кензал в калидора,
2. Който е, ке му зашия гъзо и
3. Дневалният, бегом за губерката!
цитирай
2. radostinalassa - Това е тестът на колевн38
23.06.2018 22:20
Той призна, че се е научил да пише на 40 години, така че не му се връзвай много. Или се дублирате? Важното е , че говорим на един език, нямаме джендъри , имаме съвест, не на нас е идвал Исус да носи Светият дух, а на други. Стига с тия коли. Забрави за хамбургерите с ГМО, глутамат натрий, колата с кокаин и части от бебешки ембриони.
цитирай
3. krumbelosvet - Съжалявам, високо уважавани от мене г-н Гиндев
23.08.2018 08:59
Изненада ме РАВНИЩЕТО на атеизма ви, което няма да квалифицирам от споменатото ми уважение към вас. Това равнище демонстрирате от първото изречение, което в моите очи елиминира ценността на целия текст. Ще се потрудя да го прочета. И ако се убедя, че до тук греша, на драго сърце ще ви се извиня. Пристъпвам към по-нататъшно четене. (А коментът на г-н планинаря, е на автомобилно равнище, и то на кола втора употреба.)
цитирай
4. krumbelosvet - Странно
23.08.2018 09:35
Има една ВТОРА точка 9 - "9.И,", след която като че пише друг автор - Р Е А Л И С Т.
Затова на драго сърце се извинявам на т-н Гиндев за острия коментар 3.
Написаното преди тая точка "9.И," обаче, е скарано с РЕАЛИЗМА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948327
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031