Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 19:14 - ИНСУЛТЪТ НИКОГА НЕ УДРЯ СЛУЧАЙНО
Автор: doraapostolova500 Категория: Политика   
Прочетен: 1142 Коментари: 0 Гласове:
1



Инсултът никога не удря случайно 2 март 2011, 14:59 Консултации   изпрати на приятел image image image image image 7 съвета как да се предпазим Честото главоболие, болките в тила, повишеното кръвно, нарушеният сън - симптоми, които обикновено предшестват мозъчната патология.

Стресовете и напрежението в големия град неизбежно се отразяват на здравето. Предизвикани от физическо и умствено претоварване, тези стресове и това напрежение водят до ранно стареене на главния мозък. И като резултат - съдови спазми, атеросклероза, тромбоза на кръвоносните съдове, нарушения в микроциркулацията на мозъка.

Инсултите и острите церебрални кризи не се случват без причина. Процесът на развитие на такива заболявания е много дълъг. И въпреки това, инсултите доста “подмладяха”. Това сме го обсъждали много пъти. Вече не само 60-70-годишни хора получават инсулт, той застига и четиридесетгодиши млади хора, дори и тридесетгодишни - в разцвета на силите си.

Вие сте длъжни да обърнете внимание на такива нарушения, ако те се повтарят или продължават известно време. Особено ако главоболието ви не преминава с аналгетици. За съжаление, много хора не обръщат внимание на тези признаци, а това вече е много опасно.

Мозъчните катастрофи са стремителни, непредсказуеми и водят до тежки последствия. Пристъпът може да започне с рязко главоболие, с главозамайване, с много високо кръвно. А преди самата “атака” при много болни за частици от секундата може да изтръпнат ръката или кракът. И с времето тези явления се засилват.

Известно е, че инсултите невинаги са фатални. При такъв удар много хора не губят съзнание. Обаче всичко зависи от това каква артерия е засегната в главния мозък. Обикновено впоследствие изтръпват кракът или ръката, или човек изгубва способността да говори. При хората на средна възраст инсултите възникват на фона на високото кръвно налягане.

В последно време при енергичните хора често се развиват микроинсулти

Това са същите тези транзиторни исхемични атаки, на които болните често не придават сериозно значение. Много потенциални болни имат скрити аневризми на главния мозък. Това е една малка торбичка в тъканите на мозъчните съдове, която изпъква, буквално се издува като балонче и може във всеки един момент да се спука.

За да се предотврати инсултът, е много важно човек да се подложи на някои от новите изследвания - доплерография на кръвоносните съдове на главния мозък, магнитно-резонансна томография, компютърна томография.

Уврежданията от остеохондрозата също задълбочават развитието на инсултите. Защо ли хората така и не разбраха и не искат да приемат, че трябва да спортуват, трябва да правят гимнастика, да ходят, да се движат. Не водят, дори приблизително, минимален здравословен начин на живот. Колкото и тъжно да прозвучи, много болни започват да се учат да живеят по друг, нов, здравословен начин чак след като се случи най-лошото.

За повечето хора животът им започва наново

Трябва тепърва да се учат да ходят и говорят. А рехабилитацията трябва да започне веднага след като се стабилизира състоянието на пациента. Ако той не върши нищо, ако не се движи, състоянието му може да се влоши, а симптомите на инсулта да се засилят. Ако болните нямат желание да се борят, това вече е опасно за живота им.

Много е важна ролята на роднините и близките, те трябва да насърчават и помагат на болните. В медицинската практика има случаи, когато след прекарани тежки инсулти хора са защитавали докторските си дисертации. Със силата на волята, с положените усилия слез мозъчното нарушение, те са успели да възстановят интелекта си, те са успели да се научат отново да се движат и да живеят активно.

Но все пак е по-добре мозъчната катастрофа да се предотврати, отколкото след това човекът да се бори с нейните последствия.

Ако сте навършили 40 и искате да предотвратите инсулта...

Инсултът е остро нарушение на кръвообращението в главния мозък, предизвикващо гибел на мозъчната тъкан. Възниква при стесняване, запушване или спукване на кръвоносни съдове, които снабдяват с кръв главния мозък.

Ето в какво се състои профилактиката:

- периодично се изследвайте за нивото на холестерола в кръвта;
- посещавайте невролог поне веднъж на половин година;
- подложете се на магнитно-резонансна томография, която ще покаже състоянието на кръвоносните съдове в главния ви мозък;
- контролирайте нивото на кръвното налягане, както и това на кръвната захар;
- поне 30 минути на ден посвещавайте на физически упражнения, занимавайте се, докато се изпотите;
- контролирайте теглото си;
- избягвайте психоемоционалното напрежение и злоупотребата с алкохол.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doraapostolova500
Категория: Политика
Прочетен: 1587265
Постинги: 380
Коментари: 907
Гласове: 236
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930