Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2017 13:23 - КРАТКА ИСТОРИЯ НА КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА
Автор: bgman13 Категория: Политика   
Прочетен: 2188 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В началото беше Вълко Червенков. Той противоречеше на комунистическата идеология, която аз съм учил в училище в края на осемдесетте. Според нея, личността в историята има значение, но тя се появява, поради исторически възникналата необходимост. Вероятно това си го е имало като теория и по времето на Вълко Червенков, който се е отплеснал някак си, докато не са го свалили. След това портретът на Дедо Тодър продължаваше да стои по кабинетите, което си беше култ към личността.

Между временно в края на комунизма, се оказа че филмът Рамбо бил забранен. Което си беше голяма реклама за филма, веднага след падането на комунизма. САМИЯТ ФИЛМ ПЪК БЕШЕ РЕКЛАМА НА КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА. НО И СЪЩЕВРЕМЕННО НА ИДЕЯТА, ЧЕ АКО ИСКАШ ДА БУТНЕШ ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА СИ КАТО РАМБО - Т.Е. ДА Й ИЗЛЕЗЕШ САМИЧЪК. Което си е много примамлив балон за млките деца. Е - признавам си че и на мен ми беше интересно. И днес ми е даже интересно да си го гледам това филмче.

И така, култът към Тодър падна. Но култът към личността се възвиси, защото капиталистическата идеология не правеше дори и бегъл опит да кастрира еготизма на хората с власт. Фактически с падането на комунизма и обявяването на великата частна собственост дойде и реабилитирането на култа към личността във властващата, но вече капиталистическа идеология. Освободени от идеологическите окови на комунистическата идеология, бившите комунисти, заплашени до сега от евентуално обвинение в култ към личността, новоизлюпените капиталисти поведоха народа към собствения си култ. Над всички тях бяха западните капиталисти - най-вече милиардери. А техният символ беше бедният Рамбо, който сам скочил да се бие срещу държавата.

Но милиардерите културолози на собствените си личности не бяха срещу държавата. Държавата, това бяха самите те. А Рамбо им беше символът верую, който стана същевеременно и символ срещу комунизма, който беше потъпкал човешките права, т.е. беше потъпкал макар и само на теория легитимността на култа към личността.

НО СЕГА ПЪК СЕ ПОЯВИ ПУТИН. И ТО КАТО РАМБО. УЖАС!

АБЕ ТИЯ РУСНАЦИ, КОГА ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ НЕ Е ПОЗВОЛЕНО ДА БЪДАТ РАМБОВЦИ?



Гласувай:
2



1. bgman13 - https://www.youtube.com/watch?v=Xy3MtznDeqg
08.12.2017 13:59
И така, личността в историята (Елиът Нес, Ал Капоне) или тимът в историята:
цитирай
2. nedovolen - Не е зле да изгледаш и другите серии ...
08.12.2017 20:44
Не е зле да изгледаш и другите серии за Рамбо,ако от там те инфото, да те светнат за култа :)))
цитирай
3. krumbelosvet - Рамбо
09.12.2017 10:19
Не съм гледал Рамбо и НИЩО НЕ РАЗБРАХ. Знаменателно. Ето кво се получава, когато градиш теория върху... пропаганда или холивудско лустро. Щото Рамбо требе да е пропаганда или лустро, щом американските астронавти са го гледали преди полет, за нахъсване. Космонавтите пък са гледали "Бялото слънце на пустинята". Там е показан Руският Герой - също непобедим, но човечен, целомъдрен, моногамен, и обича песен като "Ваше благородие...".
А култът към личността произхожда от монархията и е НЕОБХОДИМОСТ на определен етап от развитието на идеята за ДЪРЖАВАТА, която прекратява войните между махали или племена, и озъптява местни тартори-престъпници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgman13
Категория: Политика
Прочетен: 639767
Постинги: 308
Коментари: 336
Гласове: 294
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031