Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.10.2018 18:33 - Израел се прецака с С-300, а САЩ искат да унищожават руските ракети
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3547 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 07.10.2018 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Прогнозата от предишния постинг се потвърди – Русия действително отговори на израелската провокация, снабдявайки сирийските ПВО със системите С-300. Това е действително значителен ъпгрейд, който сериозно притеснява Израел, без значение какво казва Нетаняху и военните му. С-300 е с по-голям обсег от предшественика си С-200 и ракетите ѝ са по-голяма чувствителност и ефективност. Но това не е всичко – Русия основателно подходи към въпроса и не се ограничи само с С-300. Руските военни доставиха в Сирия и допълнителни средства за радиоелектронна борба (РЕБ) и радари, а също така снабдиха сирийските зенитчици с кодовете за опознаване „свой-чужд” на руските самолети, което да предотвратява опасността от приятелски огън. Руските военни не бяха направили това досега по простата причина, че тези кодове са секретни и по принцип не се предоставят на трети страни.

Израел се опита по дипломатически път да предотврати сделката, звъня в Москва и дори се обърна за помощ към Вашингтон, но без резултат. В момента на евреите им остана само да се тюхкат и да заявяват, че ще продължат с операциите си в Сирия, че С-300 са безполезни и дори – по думите на израелския генералитет – може да изстрелят толкова ракети, че руското ПВО в базата Хмеймим няма да може да им смогне. Последното заявление разбира се е доста идиотско, имайки предвид че бе отправено по адрес на държава, която разполага с богат арсенал ядрени и крилати ракети (а отскоро и хиперзвукови). Болезнената реакция на Тел-Авив е разбираема – те няма как да дадат заден ход и да признаят, че провокацията им се провали.

Да не забравяме, че именно по молба на Нетаняху Кремъл замрази сделката по С-300 със Сирия още през 2013. И статуквото можеше да се запази, но Израел реши да вдигне залозите и да сплаши Москва. Странно защо израелтяните избраха този вариант при положение, че аналогичната провокация на Ердоган три години по-рано завърши с фиаско и на турския президент впоследствие се наложи сериозно да промени сирийската си политика.

Сега на израелската авиация ще е в пъти по-трудно да атакува безнаказано сирийската територия, тъй като ще трябва да преодолява не само РЕБ завесата, поставена от руснаците, но и ответния огън на С-300, чиито ракети могат да достигат цели и във въздушното пространство на Ливан и Средиземноморието, откъдето евреите нанасят ударите си.

Междувременно руското МО обнародва подробности от инцидента с Ил-20, която опроверга версиите за некадърните сирийски ПВО и руските зенитчици (тази версия често се повтаря из родния интернет). По данните от руските радари действително се вижда, че израелските изтребители използват руския самолет като заслон и че сирийската зенитна ракета е била изстреляна именно по тях.

image
На снимката: моментът на инцидента с Ил-20, който показва разположението на
сирийската ракета и израелските изтребители в близост до руския самолет.  
 

Руски военен източник проля допълнителна светлина, разказвайки пред една от руските медии, че сирийската ракета всъщност не се взривява край Ил-20, а механично удря един от двигателите, летейки по посока на израелския изтребител. Това косвено обяснява защо екипажа на руския самолет остава във въздуха още около четири минути, опитвайки се да спаси машината.

image  
На снимката: поминутна схема на инцидента с Ил-20 и умишлените действия на
израелската авиация. 
 
       

Днес пък стана ясно, че САЩ ще снабдят Израел с изтребители F-35, които да преборят руските С-300. Доколко „невидимите” F-35 са ефективно средство е спорен въпрос при положение, че щатския самолет продължава да страда от куп технически проблеми, а руските радари го засичат без проблем. Междувременно F-35 в рамките на една седмица успя да запише бойно кръщение в Афганистан и катастрофа в Южна Каролина при тренировъчен полет.

Естествено е, че Израел действа толкова смело в региона, опирайки се на закрилата на САЩ, които използват израелтяните като основен инструмент в Близкия Изток в противовес на арабите. Доставката на „свръхсъвременните” F-35 очевидно е призвана да повиши залозите в схватката на САЩ и Русия в Сирия. Впрочем от повишаването на напрежението Израел, с чиито ръце янките вадят кестените от огъня, няма да спечели нищо. Иран няма намерение да се изтегля от Сирия и израелските въздушни удари със сигурност не могат да му нанесат достатъчно щети, че да накарат Техеран да отстъпи. От друга страна конфронтацията с Русия съкращава полето за маневри на Нетаняху и прави Кремъл все по-неотстъпчив. Ционистите също така не биха посмели да стигнат до крайност и например да започнат наземна операция в Сирия, която почти сигурно би завършила с провал. Щатите теоретично биха подкрепили израелската авантюра на думи, но не биха оказали пряка военна помощ. Първо, че това би значило Вашингтон да влезе в пряк въоръжен сблъсък с Москва, което не е изгодно и на двете страни. Трябва да се отбележи, че въпреки агресивната си риторика американците максимално се стараят да избегнат всякакви въздушни инциденти и не си позволяват чак толкова нагли провокации като тази с Ил-20.

Второ, моментът за военна интервенция по либийски сценарий бе изпуснат още през 2013-а, когато Москва успя да наложи международната сделка, която ликвидира химическите оръжия на сирийците и премахна повода за американска атака срещу Дамаск. Вече сме 2018г., сирийските войски освободиха почти цялата страна, ИДИЛ е практически разбит, а позициите на САЩ силно отслабнаха през изминалото време и вече няма как с военни средства да сменят сирийския режим. Да, американците успяха незаконно да окупират част от територията на Сирия с помощта на кюрдите (плюс парчето територия на юг, край йорданската граница), но това не им дава възможност да оказват сериозен натиск върху Дамаск.               

Междувременно остава отворен въпросът с Идлиб. Тръмп вече успя да се похвали, че именно той е спрял операцията на сирийците в Идлиб и е спасил „3 милиона мирни жители”. Това е смешно, тъй като американците не изиграха никаква роля в това и сделката бе сключена между Путин и Ердоган, без някой да се интересува от мнението на Доналд. Второ, откъде се взе цифрата 3 милиона, повтаряна постоянно от западните медии? Довоенното население на Идлиб бе около 1,5млн., тоест двойно по-малко. Освен това стотици хиляди станаха бежанци и напуснаха областта. В момента населението на Идлиб не надхвърля милион, включително терористите и семействата им. Когато американците бомбардираха сирийската Рака, в която оставаха стотици хиляди цивилни, западните медии и правозащитници някак не се притесняваха и намираха оправдание за действията на щатските военни.

Така или иначе на Ердоган му остават още около 2 седмици, за да изпълни задълженията си по сделката и да разоръжи терористите. Всички се отнасят скептично към вероятността турците да се справят с Ал-Кайда и ко., така че след изтичането на крайния срок отново ще се повдигне въпроса за освобождението на Идлиб с помощта на сирийската армия. Ще чакаме да видим как Ердоган ще се измъкне от тази ситуация.

Общо взето напрежението в Сирия се запазва. Щатите и съюзниците им нямат намерение да се отказват от позициите си (макар и вече да не могат да постигнат победа), така че можем да очакваме нови провокации и натиск върху руската база в Латакия. Към това трябва да прибавим и регионалните конфликти, включващи Иран, Израел и Саудитска Арабия, а също и кюрдския въпрос и Турция.     






Гласувай:
9



1. apostapostoloff - Ей, бунак с бунаците!
07.10.2018 18:38
Руските хвалипръцковци ореваха за пореден път орталъка- снабдили били Сирия със ЗРК С- 300. Сега арабите щели да се справят с набезите на израелските изтребители.

Това е поредната руска глупост, която предизвика присмех в целия свят. Работата е там, че Израел разполага с произведените в САЩ изтребители от пето поколение F- 35 “Adir”. Тези самолети са от типа “стелт“ и изобщо не могат да бъдат засечени от остарялата руска техника.

Така стоят нещата бе, ахмак!
цитирай
2. worldissue - Добре бе смешник )) напиши тогава и ...
07.10.2018 18:53
Добре бе смешник )) напиши тогава и едно писмо на евреите, че могат да летят спокойно и да не се притесняват. А твоя любим F-35 без проблем се вижда на радарите. "Невидим" не значи, че не го засича радарът, бе шматко. Пък и тоя чудо-самолет първо трябва да долети до целта си, а имайки предвид колко е скапан и недодялан, може и да не се справи.
цитирай
3. bojinkata - аПРОСТоле, хапчетата!!!!!!!! Ти ...
07.10.2018 18:55
аПРОСТоле, хапчетата!!!!!!!! Ти по-рождение ли си тъп или след като стана член на БКП
изтъпя!?
цитирай
4. radostinalassa - Като е невидим, защо се крие зад Ил - 20 ?
07.10.2018 19:31
Взели на евреите играчките и сега те реват. Какви гадни дечица са .
цитирай
5. starforlife - Ха ха ха Ебати и смешките, написани тук.
08.10.2018 15:57
Изключвайки факта, че април тази година беше бойното кръщение на F-35 и израелските летци направиха смешни руските ПВО в Сирия - остава факта, че те продължават да го правят постоянно.
Пък вие си дюдюкайте измислиците.
цитирай
6. shtaparov - Израел не се прецака- той просто се ...
08.10.2018 15:58
Израел не се прецака- той просто се извини на Русия за сваления в Сирия руски самолет.
цитирай
7. bojinkata - Че се прецакаха евреите и на децата е ...
09.10.2018 10:43
Че се прецакаха евреите и на децата е ясно /изключая соросоидите от блога/. Факт е, че нетаняху моли вече трета седмица за среща с Путин, а той му каза в началото - нещата така остават, а сега се смили и обеща в най-близко време да му разреши свиждане! Тези С-300 са кошмар за жидовете още от 2013 година. Путин си въртеше някакви игри с тях и ги отказа на сирийците, та я докара до смъртта на тези руснаци. Сега се усети!
цитирай
8. radostinalassa - Всички тук са достатъчно възвисени и ...
10.10.2018 21:12
даже не се опитват да обиждат русофоба. А , я се опитайте да пишете в техните блогове. Аз съм наричана редовно помакиня, овца, рускиня. Интересно защо пък рускиня, като съм македонка по баща. Напомням им го, но те не могат да помнят.
Особено виден в това отношение е Коко38, който чак посинява.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Само глупости:
28.10.2018 19:11
Първо, авторът на постинга бива наричан ахмак, което е неточна преценка. Това е ниската степен на турците за глупак. В кслучая става въпрос за нещо много по-буюк.
Второ - авторът на постинга не е получил консултантски услуги от най-вещата блогова ракетчичка, ЦАВ12929 и от най-вещата блогова разбирачка от бойни самолети, Радостнинчето. Милото, дето непрерывно путканва Венци.
Затова и постингът просто не прави смисъл...
Я се стегнете всичките! Ако поствате нещо, поне не ставайте за кашмер...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214171
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031