Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Постинг
20.10.2006 04:41 - Пръстенът на Властелина
Автор: jones Категория: Технологии   
Прочетен: 6998 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2006 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Епизод 103

Лидия, днешната територия на Турция
687 г. пр. Хр.

Стара легенда разказва за овчар на име Гигес, който в един прекрасен ден - ден като всички останали, спокойно бил извел на паша стадата на цар Кандавл - достолепният господар на Лидия, който имал прекрасна съпруга, прочута със своята красота.

В този ден станало земетресение и в стремежа си да се скрие някъде, обзет от паника, Гигес влязъл в една пещера, която преди не бил забелязвал в района на пасбищата - неслучайно при това - земетресението току що я било отворило. Гигес плахо навлязъл в прохода между скалите... и попаднал в древна гробница. На внушителен трон седял мъртъв владетел... а на ръката му имало златен пръстен. Гигес се приближил и отчупил пръстена от сухия скелет. Разглеждал го, радвал му се, а в очите му се отразявал с блясъка си жълтият метал...  Пръстенът бил гладък, майсторска и фина изработка, а вместо камък имал нещо като малък обръч. Гигес скоро схванал, че щом завъртал обръча откъм вътрешната страна на дланта си - оставал незабелязан от другите овчари - така разбрал, че пръстенът го прави невидим.

Скоро решил, че може безнаказано да се възползва от тези възможности и пъклен план назрял в главата му - промъкнал се в двореца, издебнал царицата в покоите й... и коварно я съблазнил. Скоро след това двамата се наговорили да убият цар Кандавл.
Така Гигес станал новият господар на Лидия.

image

За да потърси благословията на боговете, допитал се до Оракула на Делфи - изпратил му в дар 6 големи купи със злато - по някои изчисления, това днес се равнява на около 13 000 000 долара - доста евтина цена за благоприятното пророчество, което дал авторитетният Оракул, чиито думи тежали в целия древен свят - така Лидия се подчинила на Гигес, а той повел успешни войни с враговете на царството. По-късно от неговия род се появил не кой да е, а прочутият цар Крез.

Всъщност версии на тази легенда разказват Херодот в "История" и Платон в диалога "Федър", както и се смята, че библейският цар Гог е всъщност Гигес... но аз се спрях на фабулата заради пръстена, който явно стоял в основата на всички тези съдбовни промени - пръстенът, който можел да направи Гигес невидим...  също както онзи приказен пръстен правеше това с този, който го носеше... One Ring to rule them all...

Само легенда ли е това?

Преди минути една новина ме порази - за първи път е направен успешен експеримент по създаване на устройство, условно наречено "Невидимото наметало" - което позволява микровълните да обхождат даден предмет по такъв начин, че около него да се създаде нещо като изкуствен мираж, който не позволява предметът да бъде забелязан, от коя да е гледна точка. Засега Наметалото работи с успех само в две измерения, но изледователите от Университета Дюк са готови много скоро да скрият изцяло предмета (в случая - малък меден цилиндър), подложен на въздействието на Наметалото. Този опит е първи по рода си и успехът му идва само 5 месеца, след като е била публикувана теорията, че подобен експеримент е възможен. Тук технологията е различна от вече известната "Стелт" - тази, комбинирана със "Стелт" би могла да направи бойните машини невидими не само за радарите.... Но обичайно щом един успешен експеримент бъде обявен публично, това означава, че поне от десетилетие вече е проведен, а резултатите от него - внедрени за военни цели.

Ето така изглежда и Наметалото - устройството, което извършва "магията" и прави нещата невидими... Не прилича ли на обръч като този, който се е намирал върху пръстена на Гигес?

image


Прогресът на науката много скоро ще ни изправи пред дилемата да повярваме на старите легенди за невидими летящи дракони, джуджета и горски духове... или да продължаваме да си затваряме очите пред очевидното, мислейки си, че щом не виждаме действителността, то тя не съществува...
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. shiva - замисляйки се всеки път,
20.10.2006 09:07
четейки такива истории, стигам до заключение, не само, че ги е имало в действителност преди, но и че не случайно са били "отнети" на човечеството. Може би просто не сме дорасли все още, може сме още твърде първични и невежи...?
цитирай
2. piccola - всичко се случва с причина....
20.10.2006 09:32
връзката между легендата и проучванията, правени с години...!!!и резултата!
цитирай
3. dinka - Хе хе хе!
20.10.2006 10:33
Сещам се за Пратчет и за това, как никой не искал да повярва, че вижда Смърт. И за Гаспод се сещам. Понеже "всички знаят, че кучетата не говорят" значи и това кученце не говори. :) Не може да говори! Няма как. :)
цитирай
4. анонимен - Опаааа...
20.10.2006 10:36
...и коварно я съблазнил - това е малко като онзи виц за Батман и невидимия :-D
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=8762

:-D

Поздрави
цитирай
5. pti - Винаги съм вярвала!
20.10.2006 10:41
И Станислав Лем го е казал:
"Не вярвайте на приказките, всичко е било истина!"

/може да се повтарям :), но много ми харесва/
цитирай
6. adjna - ами...
20.10.2006 12:22
да :)
защо ли не се учудвам... ?!
цитирай
7. ady - Всичко
20.10.2006 13:34
ново е добре забравено старо са казали хората.и че няма нищо случайно на този свят.
цитирай
8. анонимен - Няма нищо случайно!
21.10.2006 02:52
Защо ли се предеват от уста на уста митовете и легендите от цял свят!? Неможе да са измислица...
цитирай
9. anahata - Относно експериментите
21.10.2006 09:53
и публичното им обявяване - не е тайна, че в секретни лаборатории по парапсихология се провеждат какви ли не експерименти, от които се ползват разузнавателни и военни служби. Именно те публично отричат и всячески компрометират явления и способности от такъв характер - много ясно защо. . .
цитирай
10. анонимен - Всичко е въпрос на технология
21.10.2006 13:47
Нашата цивилизация в момента все още е много назад, всички чудеса от миналото са просто технологии от бъдещето. Летящи чинии, пътуване със скорости по-големи от светлинната, невидимост, хора на по 500 години и какво ли още не, са въпрос на време, когато открием съответните технологии! На много хора им се струва, че тези неща са невъзможни, но няма невъзможни неща! Какво ли ще е ако се върнем с 1000 години назад във времето, "въоръжени" с днешните Пц-та, телефони, коли, и всякакви други електронни "чудеса", какво ли ще си помисли тогавашния човек?
цитирай
11. mmmmmmmmm - :)
25.10.2006 17:34
Светът отдавна е открит.Ние само го преоткриваме!
цитирай
12. анонимен - kaksi
01.11.2006 16:19
koko
цитирай
13. strianakiev - Какво виждаме ние хората..
09.11.2006 16:47
Написаното тук ми даде повод да се сетя за една истинска случка описана в корабния дневник на един от корабите на Христофор Колум, който първи акустира на Американския бряг. Срещата с местните жители е описана много интересно. На кратко. "Индианците" виждали белите хора и лотките им но не виждали кораба. След дълги обяснения с ръце и възгласи моряците успяли да опишат кораба си и индианците най-после "видяли корабите, но ги нарекли плуваши колиби. Има и подобен опит направен през 2005 година с едно племе живеещо по долината на реката Конго. Накратко. Взимат един човек от племето и му обясняват, че ще го заведат на една голяма вода. Поставят го в клетка покрита с бризент и го качват на транспортен самолет. Кацат в Найроби. Клетката с подходящ транспорт се закарва в центъра на града и я отварят. Пускат човека и го питат какво вижда. Той обяснява, че вижда хора наказани от боговете за нарушения и затова облечени със някакви непознати за него неща...дървета големи и много различни от тяхните, но не споменава за бясно движещите се коли и високите небостъргачи. Оказва се че това място е направо опасно за него и се налаго да бъде запознат тактилно с новите предмети и чак тогава той ги вижда...колите оприличава на животни а непостъргачите на планини. След 1 месец човека е бил болен и депресиран. Умира от непозната болест.
цитирай
14. анонимен - Дорасли ли сме?
14.08.2007 14:54
Най -вероятно ще го използват за убийства и кражби.
цитирай
15. анонимен - Достъпно за всеки
16.10.2007 10:51
Духовната енергия в чистия си вид е способна на неща, които конвенционалния ум налича "чудеса". За всеки човек реалността е такава, какавато той си я представя. Така че видимостта е избирателна за всеки ум. Освен това... квантово погледнато телата ни са сгъстна до видимост светлина... останалото се подразбира.
цитирай
16. vallex - Светотатство в науката...
09.04.2009 02:45
Браво, д-р Джоунс, за думите:
"...щом не виждаме действителността, то тя не съществува..."
За жалост на тази аксиома лежат повечето учени днес. Дори в наглостта си се присмиват и подиграват на някой, дръзнел да заговори за извънземни, чудовища или русалки
...Потънали в собственото си егоцентрично невежество, най-върлите "инквизитори" на еретичното знание дори в накои случаи сами осъзнават, че може би грешат - и въпреки това яростно защитатват своя "авторитет", покварени с привкус на лична изгода.

Но има и такива, които просто не са осъзнали, че думите: "Аз знам" - водят до слепота
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jones
Категория: Технологии
Прочетен: 1947961
Постинги: 254
Коментари: 1888
Гласове: 20249